Zavřít reklamu

Rychlé nabíjení se stalo v posledních letech velmi žádanou součástí výbavy telefonů a do jisté míry s ním přišel téměř každý výrobce. Jen málo z nich však dokázalo přinést telefon, který by se nabíjel stejnou nabíječkou, jako například notebooky. Nyní se ukazuje proč většina výrobců stále nechce o extrémně rychlém nabíjení ani slyšet a za rychlé nabíjení považuje již nabíjení s adaptéry s výkonem 18W nebo 25W. To o čem až do dnes spíše jen šuškalo se nyní setkalo s oficiálním potvrzením od výrobce OPPO. Ten minulý měsíc představil nový telefon Ace2, který nabízí bezdrátové nabíjení 40w s technologií AirVOOC a až 65W nabíjení pomocí kabelu. Jedná se tak pro srovnání o stejně výkonný nabíjecí adaptér, který se používá například k MacBookům od společnosti Apple.

Zástupci společnosti OPPO na dotaz redaktora magazínu AnandTech uvedli, že rychlé nabíjení není dobré pro dlouhou životnost baterie a to až do takové míry, že v případě kdy použijete na stejný počet cyklů nabití telefonu rychlé nabíjení ,sníží se kapacita baterie na 70%, zatím co v případě klasického nabíjení se sníží při tomto počtu cyklů životnost baterie na 90%. OPPO sice neuvedlo, jaké množství cyklů je k tomuto snížení kapacity potřeba, ovšem z praxe víme, že se snížení kapacity baterie dočkáme u telefonů již zhruba po roce používání.  Výše uvedené snížení kapacity se však navíc týká nabíjení 40W bezdrátovou nabíječkou, v případě použití 65W nabíječky s kabelem bude snížení kapacity ještě rapidnější.

Právě rapidní pokles životnosti baterie je důvod, proč o podobně výkonných adaptérech nechtějí některé společnosti ani slyšet. Například Apple nabízí v současné době maximální rychlost nabíjení 18W, Samsung 25 W a OnePlus 30W. Pro spotřebitele je důležité, jak dlouho si chtějí telefon ponechat. Pokud jej mění každý rok za nový model, pak jim může být degradace kapacity baterie v zásadě jedno, ovšem pokud používají telefon více než rok, pak je pro ně mnohem větší prioritou, aby baterie dosahovala co nejdéle konstantní kapacity.

Dnes nejčtenější

.