Zavřít reklamu

Závádění 5G sítí i přes koronavirovou pandemii ve světě dále pokračuje. Než se však sítě nejnovější generace stanou standardem, nějakou chvíli (čti několik let) to potrvá. Mezitím jeden z globálních telekomunikačních lídrů, společnost Huawei, již aktivně pracuje na sítích 6. generace.

Huawei má v plánu své 6G sítě spustit v roce 2030. Podle šéfa čínského technologického obra Erica Xu budou tyto sítě 50x rychlejší než 5G sítě. Xu to řekl na mezinárodní konferenci Huawei Global Analysts Summit, která proběhla začátkem týdne.

Huawei je jedním z předních hráčů na poli 5G, o čemž svědčí i to, že je držitelem největšího počtu 5G patentů (má jich přes 3 tisíce; druhý je Samsung se zhruba 2300 patenty a třetí LG s přibližně 2150 patenty). Čínský gigant tedy může při vývoji 6G sítí stavět na solidních základech, které si předtím vybudoval, takže se může stát jedním z lídrů i zde. 6G sítě by měly poskytnout rozsah služeb, které v současné době nejsou možné (mimo jiné mobilní hologramy). Měly by umožnit rychlost přenosu až 1 TB/s, a to při odezvě 0,1 ms (pro srovnání – v 5G sítích současnosti data proudí rychlostí až 10 GB/s, přičemž strop by měl činit 20 GB/s, a mají odezvu několik ms). Huawei na síti příští generace pracuje již od roku 2019.

Dnes nejčtenější

.