Zavřít reklamu

Huawei již několik let pracuje na svém vlastním operačním systému HarmonyOS, který by se měl stát alternativou k Androidu. Před nedávnem společnost uvolnila pro vývojáře jeho betaverzi. A nyní oznámila datum, kdy jej oficiálně představí. Pokud jste si tipli 2. června, tipovali jste správně.

V tuto chvíli není jasné, jestli Huawei 2. června představí verzi HarmonyOS pro Čínu, nebo se chystá uspořádat globální launch.

HarmonyOS má sice ambice stát se alternativou k Androidu, podle těch, kteří se s ním měli možnost seznámit, je to však spíše „redesignovaný Android“. Koneckonců vychází z platformy AOSP (Android Open Source Project), což zařízením s HarmonyOS umožní spouštět androidové aplikace a služby Googlu. Podle neoficiálních zpráv je však AOSP pro systém čínského technologického obra jen jakýmsi mezistupněm, který mu má umožnit přejít na skutečně vlastní platformu.

Podle Huawei je jeho operační systém univerzální (kromě telefonů a tabletů může pohánět i notebooky, chytré hodinky, televizory apod.) a není tak náročný na hardware (používá prý méně operační paměti a zabírá méně místa než na Androidu postavená nadstavba EMU 11).

Huawei má se svým systémem ambiciózní plány – před nedávnem prohlásil, že jeho cílem je mít jej do konce letošního roku na 300 milionech zařízení (a z toho 100 milionů běžících na něm rovnou z krabičky). Jako první budou HarmonyOS používat telefony nové vlajkové řady Huawei P50.

Dnes nejčtenější

.