Zavřít reklamu

Posílání zpráv se mezi uživateli smartphonů a internetu stalo tak běžným, že lidé často považují za samozřejmé, že jejich konverzace se nemusí vždy odehrávat jen mezi nimi. Na rozdíl od fyzické nebo i telefonní konverzace je u messagingových služeb pravděpodobnost, že soukromou konverzaci bude někdo šmírovat, mnohem vyšší. Aby takovýmto potenciálním narušením zabránil, zavedl Google do své aplikace Zprávy funkci koncového šifrování, která je nyní po více než půl roce konečně venku z bety a tak dostupná každému.

Výhody koncového šifrování asi není třeba obšírně opakovat, takže jen v kostce – znamená to, že nikdo, a to ani Google, nemůže špehovat zprávy uživatelů, jelikož je vidí pouze odesílatel a příjemce. Implementace funkce ve Zprávách nicméně vyžaduje splnění jistých podmínek. Základním požadavkem je, že koncové šifrování bude fungovat jen při použití služby RCS, což znamená, že je nutné, aby uživatelé byli připojeni k internetu. Funkce se také vztahuje pouze na konverzace jeden na jednoho, nikoli na skupinové chaty.

Internetové připojení je skutečně zásadní; zprávy s koncovým šifrováním se neodešlou, pokud jedné či druhé straně připojení vypadne. Aplikace zprávu podrží do doby, než se připojení obnoví, uživatelé se však mohou rozhodnout pro odeslání nezabezpečených SMS nebo MMS. Mohou si také manuálně ověřit, že jejich zprávy jsou skutečně zabezpečené, v detailech konverzace.

Koncové šifrování je dostupné také pro webovou verzi Zpráv, zde se RCS nevyžaduje.

Dnes nejčtenější

.