Zavřít reklamu

Zatímco jiné společnosti pracují na satelitních službách v místech, kde není signál, společnost Nokia se vydává na místo, kde nejsou lidé, aby tam signál naopak poskytla. Samozřejmě k tomu má ale dobrý důvod, i když je evidentní, že tím hlavním je zde marketing.

Podle CNBC vyšle Nokia do vesmíru svůj systém skládající se z anténou vybavené základnové stanice uložené v lunárním modulu Nova-C navrženém americkou vesmírnou firmou Intuitive Machines a také doprovodného vozítka poháněného sluneční energií. Rover se tak může pohybovat po okolí a posílat informace zpět na svou základnu. Tato komunikace bude právě probíhat skrze LTE. Pokrytí signálem se plánuje v kráteru Shackleton, který leží poblíž jižního pólu Měsíce. Jak si jistě dovedete představit, podmínky na Měsíci jsou poněkud odlišné od těch pozemských. Podle NASA tam mohou teploty dosahovat až 250 stupňů Celsia a klesat až k -208 stupňům Celsia.

Prozatím bude tuto síť využívat NASA a půjde o jakýsi testovací prostor, který ukáže, zda lze současnou mobilní technologii, na kterou se spoléháme už léta, skutečně použít i ve vesmíru. Některé případy využití této technologie budou komunikace mezi astronauty a samozřejmě také přenos důležitých dat zpět do řídicího střediska mise na Zemi. Ačkoli je Nokia připravena zprovoznit svou síť na Měsíci do konce tohoto roku, je zde mnoho otázek, a to třeba, jestli dokážou rakety SpaceX technologii Nokie na Měsíc vůbec dopravit.

Dnes nejčtenější

.