Zavřít reklamu

Gooogle plánuje učinit vynikající krok vpřed směrem k přehlednosti v Google Play. Nově vás může informovat, zda si aplikace nevede dobře a vy ji tak můžete rovnou přeskočit.

Představme si situaci, kdy je nějaký ten čas navíc a člověk jej chce ztrávit příjemnou aktivitou na telefonu. Pokud jde o hry, nabízí Google Play opravdu velké až nepřeberné množství možností. Když už narazíte na toho správného adepta pro ukrácení času, je tu ale háček. Hra je z roku 2012 a pokud třímáte v rukách Galaxy S23 Ultra nebo jiné z novějších Android zařízení, může následovat zklamání. Přestože recenze jsou z velké části skvělé, aplikace na vašem smartphonu tak tak funguje. Bylo by tedy velmi užitečné, kdyby existovala funkce, která by vás dopředu informovala o stavu aplikace. A právě to nyní Google přináší.

Po funkci, která by poskytovala údaje o stavu aplikace respektive, zda bude fungovat správně právě na vašem zařízení volalo množství uživatelů na globální úrovni. Motivací je samozřejmě úspora drahocenných megabajtů, ale i ještě cennější čas. Google tyto prosby vyslyšel, přičemž upozornění vychází z dat od uživatelů s podobným zařízením.

Příčin problémů s aplikacemi může být mnoho. Od rozlišení obrazovky, hardwaru až po nainstalovanou verzi Androidu. Vypadá to, že nová funkce by měla být poměrně důvěryhodná, protože data údajně pocházejí ze zařízení, která jsou podobná tomu, které používá dotyčný uživatel. Google Play je nastaven na měření výkonu aplikace už od hranice 8 % u konkrétní konfigurace. Začne-li se tedy aplikace chovat neadekvátně pro 8 nebo více procent uživatelů s podobnou konfigurací, objeví se varování pro ty, kteří se na ni dívají ze smartphonu s hardwarem stejného kalibru.

Goggle Play varovani Twitter
Zdroj Twitter, Mishaal Rahman

Je zde i další hledisko, protože na základě těchto dat od uživatelů z dané hardwarové skupiny mohou vývojáři, kteří k nim mají samozřejmě také přístup, přizpůsobit své strategie a případně vyčlenit zdroje a provést potřebné úpravy.

Údaje o výkonu aplikací na Google Play předchází zbytečnému zklamání uživatelů a zároveň poskytují vývojářům relevantní podklady pro případné kroky k odstranění problémů. Doufejme, že už brzy dojde k širšímu zavedení této funkce a my si budeme moci užívat její plody.

Dnes nejčtenější

.