Zavřít reklamu

Samsung patří k hlavním firmám tvořícím foto snímače. Ostatně korejská společnost jako první představila 64 a 108 MPx snímače pro mobilní telefony. Jenže jak to vypadá, šlo pouze o začátek. Jeden z vysoko postavených manažerů společnosti poodhalil na stránkách Samsungu, že v budoucnosti je cílem mít 600 MPx foto snímač.

Samozřejmě se nedá očekávat, že by snímač s podobnou hodnotou Samsung představil během tohoto nebo příštího roku. Tedy teoreticky by se podobný snímač dal již nyní vyrobit. Byl by ale obrovský a rozhodně by se nevlezl do těla telefonu. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zmenšit velikost pixelu. Současné 108 MPx snímače Samsung ISOCELL Bright HM1 a HMX mají velikost pixelu 0,8 μm. Samsung už však nedávno představil novou generaci s velikostí pixelu 0,7 μm. A právě postupným zmenšováním chtějí dosáhnout požadované hodnoty. Zajímavá je informace o tom, že lidské oči se vyrovnají zhruba 500 MPx. A právě nabídnout 600 MPx senzor, který poskytne více detailů než může vidět lidské oko je rovněž jedním z cílů Samsungu.

I když telefony Samsung Galaxy S20 Ultra anebo Xiaomi Mi Note 10 umí pořídit 108 MPx snímek, tak se jedná spíše jen o speciální režim, který u každodenních snímků využije uživatel málokdy. A to i třeba kvůli výsledné velikosti fotografie. Telefony k focení využívají hlavně 12 MPx anebo 27 MPx režimy. Vysoký počet pixelů se tak využívá na tzv. binning, což se dá zjednodušeně přeložit jako sloučení několika pixelů do jednoho.

Dnes nejčtenější

.